Расински округ » Вести » Посета амбасадора Француске

Посета амбасадора Француске

Град Крушевац је дана 05.02.2016. године био домаћин амбасадору Француске, Њеној екселенцији госпођи Кристин Моро, представницима Француско – српске привредне коморе и директору Француског института у Београду Жан Батисту Кизеру.

Поред Градоначелника Драгог Несторовића и Начелника Расинског управног округа, Бранислава Весића, данашњем дешавању су присуствовали и заменица градоначелника Јасмина Палуровић, председник Регионалне привредне коморе, Предраг Вукићевић, директорка Туристичке организације Крушевац, Сузана Милосављевић и председница Удружења српско – француског пријатељства „Унион“ из Крушевца, Шантал Милошевић.

На пријему у кабинету градоначелника говорило се о досадашњој сарадњи града Крушевца и Амбасаде Француске која је била у области културе и образовања. Крушевачка гимназија и ОШ „Јован Поповић“ прикључиле су се школском програму „ДЕЛФ“ који се реализује у сарадњи Министарства просвете Србије и Француске уз подршку Министарства иностраних послова Француске. Овај програм омогућава ученицима који уче француски језик да у својим школама полажу за међународно признату диплому из француског језика која им пружа могућност уписа на све француске универзитете, без претходне провере знања језика. Сви су се сложили да сарадња треба да се прошири и на привреду, као и могућност братимљења са једним градом у Француској и успостављање интезивне сарадње.

После састанка у кабинету градоначелника, свечано је отворена изложба „Откријте Француску у нама“ у Мозаик сали, под покровитељством Града Крушевца, а у организацији Туристичке организације Крушевца и Удружења српско – француског пријатељства „Унион“. Крушевљани су имали прилику да се упознају са француском културом, туризмом, гастрономијом и привредом.
Амбасадорка Француске у КрушевцуПосле изложбе, одржан је састанак са привредницима Расинског округа на коме је нагалашено да је Република Француска стратешки партнер Србије и један од највећих економских партнера Србије. Према подацима Привредне коморе Србије, из Француске је у Србију од 2000. године инвестирано преко 500 милиона евра страних директних инвестиција. Укључујући и улагања појединачних компанија, укупне француске инвестиције у пољопривреду, индустрију и услуге, достигле су око 950 милиона евра. Спољно – трговинска размена Расинског округа са Француском је у узлазној путањи и у односу на 2010. годину порасла је за 45%. Расински округ је у 2015. години извезао робу у износу од 7,5 милиона долара, а увезао робу у износу од око 4,5 милиона долара. Крушевац и Расински округ очекују да ће у наредном периоду бити на мапи већих француских инвестиција. Привредници Расинског округа су представили своје компаније и показали да су Крушевац и Расински округ права дестинација за пословање и да француске компаније могу овде наћи поуздане и компетентне партнере. Амбасада Француске, Француско – српска привредна комора, Град Крушевац и Регионална привредна Комора Крушевац ће дати свој допринос и подржати све активности за интензивирање привредне сарадње.

Гости су, на крају посете Крушевцу, обишли фабрику „Рубин“, где су имали прилике да обиђу производне погоне и упознају се са производним програмом предузећа.