Расински округ » Вести » Интервју начелника Расинског управног округа недељном листу „ПОБЕДА“ од 28. 12. 2012. године.

Интервју начелника Расинског управног округа недељном листу „ПОБЕДА“ од 28. 12. 2012. године.

1. Пре доласка на функцију начелника Расинског управног окруига имали сте богато искуство у области привреде. Били сте успешан комерцијални директор једне „Мериме“, а осетили сте и пулс приватних предузећа. Колико Вам то искуство значи у суочавању са проблематиком округа као што је Расински?

Привредна проблематика Расинског округа је врло тешка и комплексна. У претходном периоду, нажалост, врло успешно је извршена демонтажа привредних субјеката у Србији и Расинском управном округу. Број затворених предузећа и отпуштених радника по разним основама и број радно способних а незапослених радника, довољно говори о томе. Пред нама је веома тежак посао, покретање, оживљавање привредних активности. Времена за чекање више нема, а очување постојећих и отварање нових радних места је приоритет над приоритетима. Покретање и оживљавање привредних активности подразумева стварање одређених предуслова и то пре свега кроз стварање таквог приврдног амбијента који ће олакшати инвестирање, отварање и што бржи почетак рада предузећа и радњи. То мора да буду приоритетни задатак локалних самоуправа. Град Крушевац је већ учинио значајне помаке у том смеру и први резултати су већ остварени.

Предузећа у реструктурирању морају да креирају атмосверу хитности и озбиљности. Неопходно је да се озбиљно позабаве анализом пословања , да направе свеобухватни пословни план, одреде одрживу пословну стратегију и реорганизују се што пре. Мислим да време ослањања на буџет и државу полако истиче.

Изградња аутопута Појате – Прељина и почетак рада Слободне Царинске зоне у Крушевцу, сигурно ће бити додатни мотив за инвеститоре. Уз додатне мере Владе Републике Србије, пре свега субвенционирање новоотворених радних места и већ започете разговоре са потенцијалним партнерима, оптимиста сам што се тиче инвестиција за наредну 2013. годину.

Моје искуство од преко 30 година рада у привреди говори да нема нерешивих задатака, него да има способних и мање способних људи.

2. Расински управни округ, са седиштем у Крушевцу, има бројне ресурсе и потенцијале који нису довољно афирмисани на нивоу Републике Србије, што је једна од претпоставки за позиционирање у условима када се годинама говори о регионализацији, што може имати битан утицај на даљу судбину нашег краја. Да ли сте имали времена да сагледате ту позицију?

Успешнија алокација постојећих ресурса Расинског управног округа, свакако би за директну позитивну последицу имала привредни развој и раст стандарда становништва. Почев од природних ресурса (богатства у термалним и минералним водама, шумама). Близина великих планина и бања, пре свега Копаоника и Рибарске Бање предуслов су за развој рекретивног, здравственог историјског туризма, али и свих других облика пратећих услужних делатности. Такође основни ресурс у који у наредном периоду треба улагати је пољопривредна производња, увећавање обима, осавремењивање и усмеравање ка извозно орјентисани културама. Неправедно запостављен потенцијал су и наша мала и средња предузећа чијем развоју ће бити посвећена посебна пажња.

Свакако највећи ресурс су креативни, вредни, стручни и поштени људи, ресурс у који вреди безусловно улагати.

3. У нашем округу има неколико великих предузећа, као што су „Петолетка“ и „14.октобар“, која нису приватизована, а важна су за даље функционисање целог подручја, да не кажем Србије. Шта Савет Расинског управног округа може учинити у том циљу?

Ко мало дуже памти, добро зна шта су за наш округ у добра времена значили. „Прва Петолетка“ и ИМК „14 Октобар“ о томе не треба трошити речи. Савет Расинског управног округа ће на својој првој седници у јануару 2013. године, ставити на дневни ред стање у привреди округа. Наравно да ће мо највише пажње посветити стању у овим фирмама. Такође, представницима ових фирми врата су увек отворена. Сваку идеју, предлог, захтев спремни смо да анализирамо, прихватимо, помогнемо.

4. Иако није у протеклом периоду било раздора између града Крушевца и околних општина, није било ни великих заједничких подухвата, осим изградње регионалног водовода. Може ли изградња ауто-пута од Појата до Прељине бити један од великих пројеката који имају изузетан значај за овај крај? Има ли и других планова?

Изградња савременог аутопута Појате-Прељина је свакако изузетна капитална инвестиција од великог значаја за Расински округ. Краткорочно, очекујемо упошљавање наше, локалне грађевинске оперативе и њихових коопераната, раст активности услужног сектора итд. Дугорочно, изградњом овог аутопута и повезивањем коридора 10 и 11, Расински округ превазилази проблем недовољно повољног географско-инфраструктурног положаја. Уз постојеће ресурсе овај пројекат ће додатно мотивисати инвеститоре и допринети основном, приоритетном циљу: отварању нових привредних субјеката и нових радних места.

5. Регионална привредна комора – Крушевац несумњиво представља значајну спону повезивања Крушевца и околних општина. Каква је сарадња Савета Расинског управног округа и РПК? Може ли бити опсежнија и како?

Сарадња Регионалне привредне коморе и Савета Расинског управног округа је и досада била на солидном нивоу. Добро је познато да је у уређеним економијама, привредна комора, као асоцијација привредника, стратешки партнер власти. Нећу се устручавати да иницирам још бољу сарадњу са привредницима и и Регионалном привредном комором.

Инсистираћемо на што већем броју састанака, да би упознали и сагледали проблеме, чули идеје и примедбе и исте пренели на најкоректнији и најкомпетентији начин релевантним субјектима у Држави и Влади Републике Србије, ради њиховог брзог решавања.

6. Како оцењујете одлазећу 2012. са становишта стандарда грађана Расинског округа и положаја привредних друштава и каква су Вам очекивања?

Одлазећа 2012 година, нажалост била је година пада индустријске и пољопривредне производње и бруто друштвеног производа а самим тим стандарда грађана.

Долазећа 2013 година намеће нам тежак задатак у заустављању негативних тенденција. Надам се да ћемо уз позитивне помаке у раду администрација локалних самоуправа, уз позитивне ефекте од капиталних инфраструктурних инвестиција, уз нове инвестиције и са више ефикасног рада подићи ниво привредних активности и повећати број радних места. Ако у томе успемо, стандард грађана ће почети да расте.

Користим прилику да свим житељима Расинског управног округа, честитам предстојеће новогодишње и божићне празнике, пожелим пуно здравља, бољи стандард као и лични и породични успех.

Оставите одговор